Zonnepanelen

Zonnepaneel

Een zonnepaneel (of module) is een groep cellen die elektronisch is verbonden en gegroepeerd in een frame. Veel modules worden samengevoegd om een zonnepaneel te vormen en vele arrays met elkaar verbonden vormen een zonnestelsel. U vindt basisinformatie over zonnepanelen in de Ultieme gids voor zonnepanelen.

De elektrische geleiders zijn bevestigd aan positieve en negatieve klemmen en vormen zo een elektrisch circuit. Van daaruit kunnen de elektronen worden gevangen in de vorm van een elektrische stroom (elektriciteit). Deze stroom bepaalt, samen met de spanning van de cel (die het resultaat is van zijn ingebouwd elektrisch veld of velden), het vermogen (of wattage) dat de zonnecel kan produceren.

Het is misschien verrassend dat zonnepanelen geen direct zonlicht nodig hebben om te werken. Hoewel de efficiëntie wordt verhoogd op zonnige dagen, produceren zonnepanelen ook een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit op bewolkte dagen en tijdens het winterseizoen. De onderstaande grafiek laat zien hoeveel energie het hele jaar door wordt verzameld door zonnepanelen (met zonnepanelen op het zuiden en een 3kWp-systeem). De kracht van PV-zonnepanelen wordt gemeten in kilowattpiek (kWp).

Er zijn twee typen zonnepanelen

Het type waar we het over hebben is fotovoltaïsche zonnepanelen – ook bekend als zon-PV – die de energie van de zon vangen en omzetten in elektriciteit die kan worden gebruikt voor huishoudelijke artikelen en verlichting. Het andere type is thermische zonne-energie, waarmee u water kunt verwarmen en verwarmingskosten kunt verminderen.

Deze gids werpt een licht op zon-PV, want daar kunt u geld verdienen door uw eigen elektriciteit te produceren via het ‘feed-in-tarief’, en besparen op uw elektriciteitsrekening. Volgens de Department for Business, Energy & Industrial Strategy hebben ruim een half miljoen Britse huizen panelen geïnstalleerd

Panelen kunnen de waarde van uw huis naar boven of naar beneden duwen

Sommige mensen maken zich zorgen dat lelijke panelen die over hun hele dak gepleisterd zijn, de prijs van hun huis omlaag kunnen drukken. Evenwel, een efficiënter huis dat zijn eigen energie opwekt, kan aantrekkelijker zijn voor kopers.

Zonnepanelen zijn een vrij forse investering en zijn misschien niet geschikt voor diegenen die van plan zijn om te verhuizen in de komende jaren – je moet zeker niet verwachten dat een grote investering vooraf onmiddellijk wordt weerspiegeld door een sprong in de waarde van je huis.

Wees op uw hoede dat een contract dat bij het onroerend goed blijft zitten nadat u bent weggegaan, onaantrekkelijk zou kunnen zijn voor kopers, terwijl het vermogen van een koper om te profiteren van het feed-in-tarief wanneer deze eenmaal binnen is, uw huis aantrekkelijker kan maken.

Gebruik uw zonnepanelen op het juiste moment en u zult hun waarde maximaliseren

Zodra uw panelen zijn geïnstalleerd en ze actief zijn, zorgt u ervoor dat u ze optimaal gebruikt door ze op het juiste moment te gebruiken.

Bijvoorbeeld, in de winter, wanneer er minder zonlicht is en u minder zonne-energie genereert, neemt u meer energie van het net. Het is een goed idee om apparaten in te stellen terwijl het buiten licht is, en ze te laten wankelen om zo maximaal mogelijk te besparen.