Verlichting

Verlichting

Verlichting hebben we voor in huis nodig om beter te kunnen zien voor wanneer het donker wordt. Er is ook een breed assortiment aan diverse lampen waaruit je kan kiezen. Zo kan je een lamp uitkiezen op basis van je huisstijl. Veel verschillende winkels bieden die ook aan op elk een unieke wijze. Je kan de verlichting in feite in 5 soorten onderscheiden en dat zijn; basisverlichting, sfeerverlichting, functioneel verlichting, gericht licht en decoratieve verlichting. Uit deze soorten verlichting heb je dus de keuze en hieruit kan je ook duidelijk een keuze maken.

Het verstandigste is om van tevoren te bedenken waar je naar op zoek. Denk ook aan welk resultaat je wilt gaan bereiken en wat voor soort lamp je wilt plaatsen in je huis en op welke plek. Dat is belangrijk want je wilt natuurlijk de ruimte vervult hebben in je huis zodat alles goede compensatie met elkaar heeft. Je wilt ook weten welke lichtbron je nodig hebt. Denk je eerder aan een gloeilamp, spaarlamp, led lamp of halogeen lamp?

Basisverlichting

Dit is verlichting die je over het algemeen als eerst aandoet wanneer je een kamer binnenkomt. Deze verlichting voorziet deze kamer dan ook van gelijkmatig licht. Met dit licht kan je over het algemeen alles goed zien om te kunnen stofzuigen of te koken enzovoort. In feite is het zo dat er in heel je huis voldoende licht is.  Deze verlichting bestaat meestal uit plafondlampen en hanglampen.

Sfeerverlichting

Deze verlichting is in feite een aanvulling op je basisverlichting. Deze lampen doe je aan wanneer het avond wordt, het zorgt voor een gezellige sfeer. Deze verlichting bestaat voornamelijk uit een extra wandlamp, tafellamp of vloerlamp. Je kan hiervoor ook dimlicht gebruiken waarmee je de verlichting kan dimmen en dat zorgt ervoor dat het in de kamer niet te overbelicht wordt.

Functioneel licht

Een voorbeeld hiervan is de krant lezen of aan het puzzelen bent. In de woonkamer gaat ze sfeerverlichting aan wanneer het avond wordt alleen is er dan geen voldoende licht om dingen goed te kunnen lezen. Hiervoor gebruik je dan functioneel licht. Deze verlichting bestaat voornamelijk uit leeslampen of bureaulampen. Ze hebben in feite een functie.

Gericht licht

Met deze verlichting verlicht je in feite een bepaald object uit. Denk hierbij aan een schilderij of een mooi beeld. Dit kan je doen met een (klem) spot, die heeft meestal ook een beweegbare arm waarmee je het licht zelf kunt richten. Je hebt bijvoorbeeld een schilderij gemaakt en opgehangen aan de muur, je wilt natuurlijk dat mensen het opvallen en daarvoor kun je dus deze (klem) spot gebruiken. Hiermee valt het schilderij in beter op zicht op.

Decoratieve verlichting

Bij deze verlichting moet je denken aan kerstlampjes of lichtsnoeren. uit de naam te halen is dit licht voor de decoratie. Decoratieve verlichting kunnen vaak ook andere kleuren hebben en het licht biedt niet zo zeer comfort, maar is natuurlijk wel een extra toevoeging aan het huis wanneer het kerst is. Het valt op en ziet er leuk uit. Dat is het gewenste resultaat.