Zonnepanelen en autoladers

Zonnepanelen en laadpalen

Hieronder staat een beschrijving wat zonnepanelen precies inhouden en wat voor functie ze hebben. Ook wordt er beschreven waarvoor autoladers worden gebruikt en welke je kan kiezen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een belangrijke functie en dat houdt in dat ze zonlicht opvangen en dit wordt omgezet in elektrische energie. Het is niet zo dat je deze stroom direct kan gebruiken voor je apparaten. Met behulp van een omvormer wordt de energie omgezet in bruikbare stroom die via een stekker naar het stopcontact leidt. Wanneer je geen stroom gebruikt terwijl de zon schijnt gaat je opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet.

Je kan het aanbod aan zonnepanelen grofweg in drie soorten onderscheiden.

  • Egaal zwarte zonnepanelen waarvan de zonnecellen uit één kristal bestaan, waardoor ze het hoogste rendement hebben.

  • Zonnecellen die meerdere kristallen bevatten noem je polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn vaak blauw en ze hebben een iets lager rendement.

  • Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, ze hebben dan ook het laagste rendement. Willen ze wat opbrengen moeten de panelen behoorlijk groot zijn

We gebruiken de term Wattpiek (Wp) om aan te geven hoeveel een zonnepaneel opbrengt. Onder de optimale omstandigheden is dat het maximale vermogen van je zonnepanelen. Dat betekent dat de zon recht op je panelen schijnt. Helaas is het in Nederland niet altijd mooi weer. Een zonnepaneel die in ons land staat had ongeveer 900 uur op vol vermogen per jaar. Reken per paneel op 260 Wattpiek vermogen. Dit levert jaarlijks per paneel zo’n 220 kWh stroom op.