Licht en kracht

Licht en kracht

Je hebt verschillende soorten lichteffecten die je in huis kan verwachten.

Direct licht: Wanneer je direct in contact staat met de lichtstraal spreek je over directe verlichting. Het licht wordt gebundeld en komt uit de onderkant van een lampenkap en dat zorgt ervoor dat het licht niet over de gehele ruimte wordt verspreid. Dit lichteffect hoort voornamelijk bij de basis, functionele en gerichte verlichting.

Indirect licht: Dit betekent dat je dus niet direct in contact staat met een lichtbundel van de lamp. Dit geval kan bijvoorbeeld voorkomen bij een vloerlamp met een kap die open is van boven. Dit kan ook bij wandlampen die alleen open zijn van de zijkanten. Het licht wordt dan weerkaatst via de muur of het plafond en verlicht de hele ruimte op sfeervolle wijze. Dit komt voornamelijk voor bij sfeer of decoratieve verlichting.

Diffuus licht: Dit is een lichtval dat wordt gecreëerd door een opengewerkte lampenkap of met een kap van melkglas of textiel. Het licht wordt door deze lampenkappen gedoseerd door.. Egaal en gefilterd licht is hiervan het resultaat.

Gericht licht: Hiermee wordt bedoeld dat een bepaalde plek verlicht wordt. Dit kan door middel met een bureaulamp, tl-buis boven het aanrecht of een spotje die gericht is op een schilderij.

Led-lampen

Led-lampen biedt vele voordelen voor zowel particulieren als bedrijven. Het is dan ook zo dat ze energiezuinig zijn en een lage stroomverbruik hebben en het is beter voor het milieu. Er zijn nog meer voordelen waaronder;

  • Ze hebben een lagere warmte afgifte en dat houdt in dat ze nauwelijks warm worden. Dat maakt de lampen ook veiliger.

  • Ze hebben een langere levensduur dan de traditionele lampen. De led lampen gaan 30.000 branduren mee en dat komt erop neer dat ze een levensduur hebben van 5 tot 10 jaar mee gaan. Dit is 10 keer zo lang dan bij de traditionele lampen.

  • De led lampen worden op precieze maat gemaakt zoals de traditionele lampen en dat betekent dat je geen aanpassingen moet toepassen wanneer je je lampen wilt vervangen.

  • De led lamp heeft geen gloeidraad zoals traditionele lampen en ze het materiaal is minder kwetsbaar waardoor deze lampen beter bestendig zijn tegen schokken en trillingen.

  • Traditionele lampen hebben een opstarttijd nodig om goed te kunnen verlichten en bij de led lamp gaan ze gelijk aan.

  • Naast het lagere energieverbruik is deze lamp ook beter recyclebaar dan de traditionele lampen. Bij de meeste led lampen zijn de onderdelen voor 75% recyclebaar.